Raad eens wie er vandaag moeder speelt? Jij! Ja, dat is een grote rol als je een huisdier in huis hebt. De verantwoordelijkheid wordt nog groter als het een pluizige, harige, marshmallow-achtige cavia is.

Geloof me, cavia's mogen dan klein zijn, ze hebben evenveel zorg nodig als een kat of een hond. Kijk maar naar hun baby-achtige gezichtjes. Die baby heeft extra aandacht nodig en natuurlijk de juiste kooi om in te verblijven.

Yep, het kiezen van de beste cavia kooi kan een verwarrende klus zijn. De diertjes zijn zo klein dat je niet eens weet voor welke kooi je moet gaan hè? Nou, je staat op het punt om uw handen op de perfecte kooi vandaag. 

In dit artikel ontdek je best geteste Cavia kooien van 2021, ook vertellen we je waar je op moet letten bij het kopen van een Cavia Kooi.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Cavia kooi?

Voordat je gaat kijken naar de beste cavia binnenkooien, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Niet alleen zal dit ervoor zorgen dat je cavia het meest comfortabele huis heeft, maar ze zullen ook gelukkiger en gezonder zijn.

Hieronder vind je de belangrijkste overwegingen, dus zorg ervoor dat u er goed over nadenkt voordat u een aankoop doet.

Grootte

De grootte van een caviahok is erg belangrijk, omdat je huisdier veel bewegingsruimte en bewegingsvrijheid nodig heeft.

Je moet er rekening mee houden dat de meeste commerciële kooien te klein zijn en beter niet gebruikt kunnen worden. Dat gezegd hebbende, zijn er ook grote cavia kooien die perfect werken.

De exacte grootte zal afhangen van het ras van uw cavia's en hoeveel u er heeft. Het is duidelijk dat hoe groter het dier en hoe meer je er hebt, hoe groter de kooi zal moeten zijn.

Cavia's zijn sociale dieren, dus ik raad ten zeerste aan om minstens 2 cavia's te adopteren om er zeker van te zijn dat uw huisdier zich niet eenzaam zal voelen.

Materiaal

Een ander punt dat je in gedachten moet houden, is het materiaal van je cavia verblijven. Het belangrijkste waar je aan moet denken is het comfort en de veiligheid van de dieren.

Sommige mensen gebruiken een aquarium of een kooi met een metalen rooster op de bodem, maar daar moet je ver van weg blijven. Niet alleen hebben deze niet genoeg ruimte, maar het metaal kan ernstige verwondingen veroorzaken.

Als het mogelijk is, neem dan een kooi die gemaakt is van stevig hout of metaal. Houd er rekening mee dat cavia's door hout heen kunnen bijten, dus draadcavia's zijn de beste optie.

Je zult ook een soort van stevig plastic op de bodem willen hebben. Een plastic caviabodem is veel gemakkelijker schoon te maken en biedt extra comfort.

Een ander ding om te onthouden is dat sommige materialen giftig kunnen zijn als ze door cavia's worden ingeslikt, dus je moet er zeker van zijn dat alle materialen veilig zijn voor het geval ze uiteindelijk stukjes kauwen en inslikken.

Toegankelijkheid

Aangezien het hebben van een schone leefruimte essentieel is voor de gezondheid van je huisdieren, wil je er zeker van zijn dat de kooi gemakkelijk toegankelijk en schoon te maken is.

Veel van de kooien op de markt hebben 1 of 2 kleine openingen die het schoonmaken behoorlijk moeilijk kunnen maken.

Zoek een kooi die ten minste 1 opening heeft die volledig kan worden geopend of, nog beter, een kooi die je in staat stelt om bepaalde delen volledig te verwijderen.

Iets anders om over na te denken is dat de openingen groot genoeg moeten zijn om uw cavia's eruit te krijgen zonder verwondingen te veroorzaken.

Hoewel je er een kunt nemen met een opening die net groot genoeg is, moet je op zoek gaan naar iets dat voldoende ruimte biedt voor verwijdering.

Het is zelfs aan te raden een product te vinden waarvan de opening groter is dan die van je eigenlijke huisdieren.

Schuilplaatsen

Het hebben van een schuilplaats wanneer je dieren bang zijn of behoefte hebben aan het gevoel van veiligheid is heel belangrijk voor hun algemene gezondheid.

Niet alleen moeten deze ruimtes gemakkelijk toegankelijk zijn voor uw cavia's, maar ze moeten ook groot genoeg zijn zodat ze er comfortabel in kunnen liggen.

Het dient ook een donkere en afgesloten ruimte te zijn om een zo groot mogelijke privacy te bieden.

Naast een schuilplaats zijn er nog enkele andere kenmerken waarnaar je moet zoeken. Deze zijn niet per se noodzakelijk, maar kunnen uw kleine vrienden helpen gelukkig en gezond te blijven.

Twee van de meest voorkomende zijn meerdere niveaus en hellingen of trappen. Een oprit voor een caviahok geeft uw dieren wat meer vrijheid over waar ze willen rondhangen.

Probeer een kooi te vinden met niveaus en hellingen die verwijderd en vergrendeld kunnen worden om de veiligheid te garanderen en om het schoonmaken te vergemakkelijken.

Binnen of buiten kooi?

Het eerste wat we moeten zeggen over binnen- vs. buitengebruik is dat cavia's in de meeste klimaten binnen horen te leven, dus binnen cavia's houden is ideaal.

Dat betekent niet dat ze niet af en toe naar buiten kunnen om wat frisse lucht te happen. In feite zouden ze dat moeten doen!

Er zijn een paar verschillende manieren om dit mogelijk te maken. Om te beginnen kun je hun normale binnencavia kooi gebruiken om ze mee naar buiten te nemen.

Een andere optie is om een kooi te hebben die je alleen buiten gebruikt. Je kunt ook iets gebruiken dat je zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Wat je ook kiest, je wilt er zeker van zijn dat de kooi buiten gebruikt kan worden zonder beschadigd te raken.

Dit houdt in dat hij weerbestendig en stevig genoeg moet zijn om te blijven staan waar hij staat.

Het goede nieuws is dat de meeste kooien vermelden of ze al dan niet voor beide doeleinden kunnen worden gebruikt, zodat u deze informatie hebt voordat u tot aankoop overgaat.

Transport

Er kan een moment komen dat je je huisdier mee moet nemen op reis of dat je de plaats in uw huis waar hun kooi staat, moet verplaatsen.

In deze situaties wil je er zeker van zijn dat de kooi gemakkelijk kan worden verplaatst zonder al te veel problemen.

Vaak is een caviahok licht genoeg om overal mee naar toe te nemen.

Wat je wel moet onthouden, is dat veel van deze kooien vrij lang zijn, dus je wilt er zeker van zijn dat ze comfortabel in je auto passen.

Voor het verplaatsen van de kooi door je huis, kan je een grotere cavia kooi op wielen kopen. Dit maakt het niet alleen makkelijker om de ruimte schoon te houden, maar je kunt de kooi ook naar de gewenste plek duwen.

Als je een combinatie van deze dingen wilt, is het een goed idee om een permanente kooi met wieltjes en een draagbare reismand aan te schaffen.

Wat is de beste Cavia kooi van 2021?

Er zijn veel kooien voor cavia's op de markt, allemaal met hun voor- en nadelen. Uiteindelijk zullen je behoeften bepalen wat de beste leefruimte voor uw cavia's is.

Als je één of twee, of zelfs drie cavia's hebt, zult u de juiste grootte moeten vinden zodat ze allemaal voldoende ruimte hebben. Als het houden van cavia's nieuw voor je is, dan is een starterspakket met voer en bodembedekking altijd een pluspunt. 

In onderstaand overzicht ontdek je de top 5 beste cavia kooien van dit moment. In deze test hebben we gekeken naar goede cavia kooien voor iedere situatie.

#1

Rabbit 140

De Rabbit 140 is een complete kooi en wordt inclusief twee voerbakjes, twee waterflesjes en twee hooiruiven geleverd. Verder bevat de kooi twee extra plateaus, zo kan je dier de leefruimte optimaal benutten. Deze plateaus fungeren ook gelijk als huisje waar je dier veilig en beschut onder kan schuilen en slapen. Ook zit er een kunststof ladder inbegrepen waarmee je dieren veilig vanuit de kooi de kamer in kunnen lopen.

#2

Rabbit 100

Deze Rabbit 100 New Colours kooi van Ferplast is een heerlijke kooi voor jouw cavia of konijn. De gehele voorzijde van de kooi kan geopend worden, zodat er heel gemakkelijk toegang tot de kooi is. De onderzijde van de kooi is gemaakt van kunststof en is hierdoor zeer gemakkelijk te reinigen. De afmeting van de kooi is: 95 x 57 x 46 cm en de ruimte tussen de tralies is 2 cm.


#3

Rabbit 100

Deze hoogwaardige cavia-kooi is ongeveer 150 centimeter breed en 74 centimeter diep, de inwendige hoogte is 61 centimeter en daarmee is de cavia-kooi hoog genoeg om de dieren comfortabel te laten staan. 

Het bijzondere aan de roosterconstructie zijn de handige, gepatenteerde ronde hoeken. Deze voorkomen enerzijds het risico op verwondingen en maken anderzijds de cavia-kooi bijzonder stabiel. De kooi is in slechts enkele minuten opgezet, maar de montage-instructies zijn niet ideaal. 

Door de hogere rand valt er geen strooisel uit, is de kuip extreem stabiel en goed gemaakt, voelen de spijlen zeer waardevol aan, zelfs als ze zijn opgezet, en de grote openingen in de cavia-kooi zijn ook erg handig. De afwerking is stabiel en van hoge kwaliteit en de kooi is snel schoon te maken. Ook is het voordelig dat alle hoeken goed afgerond zijn, wat de kans op blessures verkleint.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>